środa, 1 marca 2017

Domowy ogródek



W mojej kuchni używa się mnóstwo zieleniny : pietruszki, kopry, szczypiorku itd.
Ostatnio zaś dominującą rolę na naszym stole zaczęły obejmować kiełki, 
głównie z uwagi na dużą ilość posiadanych przez nie  składników odżywczych. Weźmy na przykład takie kiełki brokułu zawierają one m.in. witaminy takie jak A,C, B1, a także wapń, fosfor, magnez przez co pozytywnie wpływają na nasz organizm. 
Świetnie nadają się jako dodatek do kanapek bądź sałatek, super smakują z białym serem. 

Kolejnym przykładem mogą być kiełki pszenicy, które zawierają cynk, a także witaminy C i E, karoten oraz witaminy z grupy B. Dane zestawienie składników sprawia że chronią nas np. przed przeziębieniem.

Skąd wziąć kiełki – oczywiście możemy je kupić w postaci gotowej zapakowane w plastikowe pojemniki za około 4 zł sztukę w marketach.

Jednak ja chciałabym namówić Was na własną domową plantację kiełków, nic nie smakuje tak dobrze jak to co sami wyhodujemy.
Osobiście posiadam kiełkownicę i dokupuje tylko nasiona, których cena waha się od 1,2 – 2,5 za paczkę w zależności od rodzaju. Wybór kiełków jest spory, a każde smakują inaczej.

Kiełki poza tym, iż posiadają wiele składników odżywczych mogą wzbogacić kuchnie o nowe składniki i urozmaicić zwykłe codzienne potrawy o nowe walory smakowe. 

Poniżej cytat za : http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_wartosci_odzywcze_kielkow_roslin.html



KIEŁKI - OPIS WYKORZYSTANIA:
Rzeżuchy
Idealne do kanapek, pikantnych sałatek i mięs.

Brokuła
Pasują do kanapek i pikantnych sałatek (zwłaszcza z kapusty pekińskiej i sałaty).

Lucerny
Wspaniałe do kanapek, sałatek z dressingiem, sosów, zup, mięs i wszelkich dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Należy tylko pamiętać, że najlepiej dodawać je na sam koniec przyrządzania gorącego dania, ponieważ wysoka temperatura może pozbawić je wielu witamin.

Soczewicy
To wspaniały element past, twarożków, kremów kanapkowych, pierogów, naleśników i omletów.

Fasoli Mung
Najlepsze do dań kuchni chińskiej i koreańskiej. Doskonałe do smażenia i podgotowywania, ponieważ są odporne na wysokie temperatury. Można dodawać je także do sałatek, ale lepiej uprzednio je sparzyć.

Słonecznika
Łagodne, o lekko orzechowym posmaku idealnie pasują do sałatek, kanapek, ryb i mięs, także jako przybranie.

Rzodkiewki
Posiekane i zastosowane jako dodatek do sałatek, dressingów, kanapek, sosów i zup idealnie komponują się z aromatem dania. Można nimi także posypywać potrawę na krótko przed podaniem (zamiast natki pietruszki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz