czwartek, 23 marca 2017

Zapiekanki / wafle ryżowe i sos



Szybki i fajny pomysł na spotkanie towarzyskie, 
wieczór przed tv, czy dla zwykłej przyjemności

Wariant 1 – dla tych na diecie

Potrzebujesz wafli ryżowych naturalnych i sos (przepis niżej)

Wariant 2 - dla tych niekoniecznie na diecie 
 
Długa bagietka, kroisz po ukosie smarujesz masełkiem czosnkowym albo zwyczajnie układasz co lubisz. Posypujesz tartym żółtym serem lub układasz plaster mozzarelli. 
Wkładasz do piekarnika na 5 minut i podajesz z sosem



Sekretem jest sos – to on jest główną atrakcją dania

Składniki:
Suszone pomidory w zalewie ziołowej 1/3 słoiczka
Puszka pomidorów krojonych
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka

Z puszki pomidory „samo gęste” wkładamy do garnka i włączamy na maleńkim gazie.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, na patelce z olejem szklimy – dodajemy do pomidorów.
Doprawiamy przyprawami i koncentratem według gustu.
Blendujemy
Kroimy drobno pomidory suszone, dodajemy do garnka do pozostałych składników.


 
                           Na moim zdjęciu niestety niewiele co zostało, tak szybko zniknęło 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz