poniedziałek, 20 lutego 2017

Przepis na kurczaka w dwóch wariantach



Bycie na diecie wcale nie musi oznaczać jedzenia tektury ewentualnie wacików.
Chciałabym zaproponować super szybki przepis w dwóch wariantach, 
dietetycznym obiadowym i po lekkiej modyfikacji jako świetna przystawka na imprezę.

Składniki
Pierś z kurczaka, łyżka oleju lub oliwy, sól, pieprz, papryka słodka mielona
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy. 
Z oleju i przypraw robimy marynatę nacieramy mięsko, można jeszcze skropić sokiem z cytryny według gustu. Marynujemy przynajmniej godzinę w lodówce, czasami marynuję na wieczór aby rano zaoszczędzić czasu.

Pieczemy ok. 40 minut 175 stopni w zamkniętym naczyniu żaroodpornym (można podlać odrobinką wody aby było bardziej soczyste w środeczku). Oczywiście czas pieczenia zależy od tego ile porcji mięsa przygotowujemy w jednej turze. 
Mięsko zrobione do tego kasza i surówka –  pyszny OBIAD GOTOWY

Jako przystawka na imprezę
Składniki jw., 2 brzoskwinie z puszki, musztarda francuska, majonez
Przygotowane jak wyżej mięso kroimy po ukosie w około centymetrowe paski, na każdy kawałek układamy plaster brzoskwini z puszki i polewamy sosem (musztarda francuska plus majonez– proporcje według uznania). Proste i smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz