Większość dostępnych w sklepie jogurtów owocowych zawiera w
swym składzie dużą ilość cukrów, niektóre aromaty,
substancje zagęszczające, skrobię modyfikowaną, żelatynę wieprzową i inne
równie ciekawe rzeczy.
Warto czytać skład, przed włożeniem produktu do
koszyka sklepowego.
Z uwagi na powyższe sugeruję wybierać z bogatej gamy
przetworów jogurtowych te naturalne, a samemu wzbogacić je o ulubione owoce, czy
to zamrożone jeszcze samodzielnie latem, czy ogólnie dostępne
sezonowe, bądź też suszone typu morele, śliwki, żurawina, rodzynki itd. lub też
ziarna słonecznika, dynię czy orzechy.
Dokonując wyboru jogurtu naturalnego warto zaś wybrać ten z najkrótszą
listą składników, im dłuższa lista tym jogurt prawdopodobnie jest mniej naturalny niż myślimy.
Osobiście staram się wybierać produkt z 1,5 - 2 %
zawartością tłuszczu z uwagi na witaminy i wapń w nich zawarte.
Samodzielnie przygotowany jogurt owocowy
będzie smaczny i pożywny
oraz pozbawiony chemicznych ulepszaczy smakowych.
Przy okazji warto sobie uświadomić co to jest koszenila, sprawdźcie jak często znajdziecie ten składnik w sklepowych jogurtach
owocowych oraz z czego jest produkowany ten barwnik 👹
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz