środa, 22 lutego 2017

Jogurt




 Większość dostępnych w sklepie jogurtów owocowych zawiera w swym składzie dużą ilość cukrów, niektóre aromaty, substancje zagęszczające, skrobię modyfikowaną, żelatynę wieprzową i inne równie ciekawe rzeczy. 

Warto czytać skład, przed włożeniem produktu do koszyka sklepowego.

Z uwagi na powyższe sugeruję wybierać z bogatej gamy przetworów jogurtowych te naturalne, a samemu wzbogacić je o ulubione owoce, czy to zamrożone jeszcze samodzielnie latem, czy ogólnie dostępne sezonowe, bądź też suszone typu morele, śliwki, żurawina, rodzynki itd. lub też ziarna słonecznika, dynię czy orzechy.
Dokonując wyboru jogurtu naturalnego warto zaś wybrać ten z najkrótszą listą składników, im dłuższa lista tym jogurt prawdopodobnie jest mniej naturalny niż myślimy.
Osobiście staram się wybierać produkt z 1,5 - 2 % zawartością tłuszczu z uwagi na witaminy i wapń w nich zawarte.
Samodzielnie przygotowany jogurt owocowy
             będzie smaczny i pożywny oraz pozbawiony chemicznych ulepszaczy smakowych.

Przy okazji warto sobie uświadomić co to jest koszenila, sprawdźcie jak często znajdziecie ten składnik w sklepowych jogurtach owocowych oraz z czego jest produkowany ten barwnik 👹

                                                   W mojej diecie stawiam na naturę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz